Thursday, March 13, 2008

IBU MERTUAKU-PEMERGIANMU DIRASAI

Salam,

Subuh tanggal 10 Mac 2008 bersamaan 2 Rabiulawal 1429H pulangnya ke rahmatullah ibu mertua saya, Wook binti Endut pada usia 83 tahun setelah hampir 6 tahun terlantar lumpuh akibat strok.

Sebagai menantu kepada anak ke 10 daripada 12 orang anak beliau (seorang meninggal ketika berusia 2 tahun), pemergian Cik (panggilan anak-anak) adalah kehilangan yang amat dirasai.

Ketika kehilangan ibu kandung 22 tahun dahulu, saya memasang hasrat supaya dianugerahkan Allah seorang ibu mertua yang baik hati dan budi supaya dapat menumpang kasih. Alhamdullillah doa itu dimakbulkan Allah 8 tahun kemudian.

Kehadiran saya sebagai menantu disambut baik oleh Cik. Terharu apabila Cik mencurahkan air basuh tangan ke jari-jari saya semasa majlis menyambut menantu. Sungguh tinggi budi wanita ini pada saya ketika itu.

Sebagai menantu saya memang bertuah. Alhamdullillah. Ibu mertua yang tidak cerewet malah banyak memberi daripada menerima. Semasa Cik masih sihat setiap kali balik kami disambut dengan hidangan yang enak. Kami masih diingatkan pada setiap waktu solat terutama mengejutkan kami di subuh hari. Banyak nasihat diberikan malah Cik memberitahu kelemahan suami saya untuk ditangani. Sebelum pulang anak-anak kami dibekalkan dengan wang. Cik bukan orang senang tetapi berjimat cermat dalam segala urusan.

Mungkin kesusahan telah banyak mengajar Cik. Melahirkan dan membesarkan 12 anak-anak dalam serba kekurangan. Bersawah, bertani dan menjual sayur di Pasar Payang dengan menaiki bot dari Kampung Buluh Gading menyususi Sungai Nerus. Cik juga memelihara lembu dan mengajar mengaji anak-anak jiran kampung sehingga beliau lumpuh.

Cik kehilangan suami 22 tahun yang lepas. Beliau menjadi tunggak kepada keluarga dan meneruskan usaha mencari rezeki bersama anak-anak walaupun ketika itu ramai anak-anak yang sudah bekerja. Masih teringat setiap kali musim menuai suami saya akan mengambil cuti untuk membantu di sawah dan saya ditugaskan memasak untuk semua sambil menjaga anak kecil.

Setiap anak dan menantu Cik merasakan diri mereka istimewa. Cik tidak bersekolah tetapi mempunyai skil kemanusiaan yang hebat. Cik pandai mengambil hati dan menghargai setiap pemberian anak menantu. Bila hari raya Cik sibuk sekali menyalin pakaian kerana nak mengambil hati semua anak dan menantu yang memberi baju raya. Bila diajak berjalan Cik akan mengenakan baju anak atau menantu berkenaan.

Cik seorang yang kuat beribadah. Teringat ketika demam teruk, Cik masih mahu mengerjakan solat sunat. Sembahyang malam dan puasa sunat menjadi amalan.

Enam tahun masa Cik lumpuh adalah satu tazkirah yang panjang yang bagi semua anak, menantu, cucu dan cicit. Setiap hari Cik perlu dimandikan, dipakaikan pakaian dan lampin. Cik juga tidak boleh bercakap dan makan. Susu diberikan melalui tiup 4 kali sehari.

Saya kira Cik beruntung kerana mempunyai anak, menantu, cucu dan cicit yang ramai. Ia mengajar kami erti kesabaran dan keikhlasan dalam menjaga Cik.

Saya tidak berkesempatan menguruskan jenazah ibu kandung sendiri kerana ibu meninggal ketika saya menuntut di Australia. Saya selalu berdoa agar saya diberi peluang membantu menguruskan jenazah ibu mertua. Alhamdullillah doa ini juga dimakbulkan. Saya berpeluang memandi dan mengapankan jenazah Cik. Syukur kerana segala urusan dipermudahkanNya.

Bagi saya Cik adalah sumber kekuatan dan inspirasi. Syukur ke hadrat Allah kerana diberikan ibu dan ibu mertua yang hebat. Kini mereka telah pergi. Saya masih bertuah kerana masih mempunyai ibu tiri yang tidak kurang hebatnya.

Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih atas semua telefon, panggilan tsms, emel dan iringan doa sahabat-sahabat ke atas roh Cik. Moga segala dosanya diampuni dan rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang beriman.Amin.

Kepada semua ibu-ibu, marilah kita berusaha untuk menjadi ibu-ibu yang melahirkan khalifah-khalifah Allah di mukabumi ini. Moga kita terus mencari ilmu dan di beri kekuatan untuk istiqamah dalam perjuangan ini. Amin.

1 comment:

Anonymous said...

Hello I just entered before I have to leave to the airport, it's been very nice to meet you, if you want here is the site I told you about where I type some stuff and make good money (I work from home): here it is